Hier Nu

In de maartse zondagmorgenzon zit ik in ons tuintje. Het ligt nog braak. En het is stil, op het gezang van een enkele duif na. Ik hoef niks en ik geef me daaraan over. Ik ben “hier en nu”. En dat voelt fijn, en tegelijk ineens ook ontzettend groot.

“Hier nu langs het lange diepe water” is de eerste regel van het weergaloos mooie gedicht Lamento van Remco Campert. Ik moet er vaak aan denken als ik iemand – soms mezelf – praktisch hoor praten over de noodzaak om “in het hier-en-nu te zijn”.

Mindfulness, noemen we het. Erg helpend soms. Ook voor mij, toen ik eens verloren liep in de verwachtingen van anderen en mezelf en daarin de verbinding met vanbinnen best wel was kwijtgeraakt.

Maar Campert voegt er voor mij- waarschijnlijk zonder dat hij daarbij aan zoiets als mindfulness dacht – wel een enorme diepte en perspectief aan toe. Want in zijn gedicht is er niet slechts sprake van een soort statisch “hier nu”.

In dat lange diepe water van het “hier nu” zitten tijd en eeuwigheid. Verlangen en verdriet, heimwee en rouw, leven en dood, en nog zoveel meer wat in gewone taal niet is uit te drukken.

Daarom laat ik graag de grote dichter zelf aan het woord. Om aan de hand van zijn breekbare stem en kwetsbare kracht mee te lopen langs het lange diepe water, en in “hier nu” te zijn, in het vermoeden van de hele grote wereld die daarin aan het licht komt.

In deze periode wil ik een serie schrijfsels maken over de ontdekkingstocht naar wat “Vasten” voor mij betekent. Ik wil er wat mee experimenteren. Ik ervaar het niet als een periode van dingen “niet mogen”, maar juist een tijd om aandachtiger stil te staan bij wat er allemaal te ontdekken en te ontvangen valt als je het overbodige weg durft te laten. Misschien wil je wel mee op ontdekkingstocht

Eén gedachte op “Hier Nu

  1. Els

    Ik hoop Piet, dat je je verbinding met jezelf weer heb gevonden.
    Ook ik ben het regelmatig kwijt, doet ook mindfull, wandel in vreugde, met Tich Nat Hann. Geniet van de natuur.
    Je bent goed bezig met je 40 dagen van reflectie,op naar de Pasen, een mooi nieuw begin.
    Liefs Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *