Maskers

Hier en daar kom ik ze nog tegen: in de binnenzak van een colbertje, in het dashboardkastje, in een tas. De mondmaskers die we na veel tegenspartelen uiteindelijk bijna allemaal zijn gaan dragen. Om de ziekte buiten te houden. Of binnen.

Wat houd ik nog meer binnen, of buiten, met al dan niet tastbare maskers? En welke middelen gebruik ik om mijn eigen onzekerheid of schaamte te maskeren? Als ik het even niet weet, en dat niet durf toe te geven. Als ik met mijn mond vol tanden sta.

Blaas ik dan hoog van de toren? Met grote woorden en luide stem? Doe ik alsof ik het wél begrijp, of lach ik weg wat eigenlijk pijnlijk is? Of huil ik mee met wolven in het bos? Maak ik wat hard is met zalvende taal onschadelijk? Of hul ik mezelf in zwijgen?

Kruip ik weg in het donker als het licht te fel is? Waar zoek ik dekking als het stormt? En als de liefde zo groot is dat ze me dreigt te overspoelen, vind ik dan mijn veiligheid in ironie of cynisme?

De maskers zijn er niet zomaar. Ze hebben ons beschermd in bange dagen, in jeugd en nacht en ontij. Dus “maskers af!” is misschien een te makkelijke kreet. Omdat hij geen recht doet aan onze wil tot overleven. Aan dat wat ons er doorheen heeft gesleept. Dus ga niet rukken en trekken aan de maskers van de ander of jezelf. Erken dat ze er zijn. Dat is al heel wat.

En dan, als het – soms even – bij een vriend, of een geliefde, of een vreemde in de trein, of bij een kaarsje in de kathedraal of in je eigen hoekje, zo vertrouwd voelt dat er tranen komen en blijven komen. Misschien valt dan het masker vanzelf wel af. En sta je, onwennig vrij en licht, in de wind en adem je diep in.

In deze periode wil ik een serie schrijfsels maken over de ontdekkingstocht naar wat “Vasten” voor mij betekent. Ik wil er wat mee experimenteren. Ik ervaar het niet als een periode van dingen “niet mogen”, maar juist een tijd om aandachtiger stil te staan bij wat er allemaal te ontdekken en te ontvangen valt als je het overbodige weg durft te laten. Misschien wil je wel mee op ontdekkingstocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *