Wie Redt De Roos?

Dat zomaar een krantenartikel je zo kan raken. Van meerdere kanten werd het stuk uit de Volkskrant van gisteren me toegestuurd. Ik las het en heb er de hele dag een nare smaak van in mijn mond gehad. En ik moet er iets over kwijt.

Want het raakt voor mij zowel aan mijn eigen leven als aan een paar thema’s in de maatschappij. Hoe de paradijselijke plek die Camping De Roos bij Ommen is, wordt overgeleverd aan de commercie. En alsof dat op zich nog niet verdrietig genoeg is, hoe er ook nog eens zo denigrerend en kortzichtig over wordt geschreven.

Sinds de geboorte van mijn dochter, bijna tien jaar geleden, zijn we elk jaar tenminste één keer een poos op De Roos geweest. De ruime plekken, de rust, de natuur en de mensen die er doorgaans komen: het past bij mij. Mensen die van natuur en eerlijk eten houden. En die genoeg hebben aan het heerlijk zwemwater van de Vecht, het speelstrand aan de zijarm van de rivier, de zandbakken op het terrein. En slechts een paar uurtjes WiFi per dag.

Wat was het heerlijk om met de kleuters van ons veldje vertrouwde liedjes te zingen. En ’s avonds in stilte naar de sterren te kijken. En te luisteren naar de uilen en de koekoek, de nachtegaal en de vleermuizen. We waren gast in de natuur, respectvol en bescheiden.

Het hing al een tijdje in de lucht: deze oase in het Vechtdal zou veranderen. Omdat de familie De Roos met pensioen gaat en bij gebrek aan opvolgers de camping aan het Franse concern Huttopia heeft verkocht. Het lijkt een goede partij, die ook de natuur hoog in het vaandel heeft staan. Maar ik vrees dat de natuur hier als een populair consumptiemiddel wordt geëxploiteerd. “Kijk eens wat een mooie groene plek, laten we het vol bouwen met luxe hutten”.

Het Volkskrantartikel doet voorkomen alsof de gemiddelde bezoekers van De Roos zwaar fundamentalistische antroposofen zijn. Alsof een soort sektarische gemeenschap het grondgebied heeft geannexeerd. Dat is gewoon niet waar. Het zijn de kleurrijke uitzonderingen die zich op deze plek ook welkom weten. Temidden van andere, gewone, bewust levende en natuurminnende gezinnen. Die vakantie willen vieren zonder plastic en frikandellen.

De Volkskrant kent geen nuancering in dit artikel. Ze maakt een karikatuur van de kampeerders. En de huidige beheerder, die namens Huttopia de zaak bestiert, laat zich verlokken tot de uitspraak dat hij niks van “dat antroposofische gedoe” moet hebben. En dat De Roos voor iedereen is.

Ik ben geen antroposoof, maar ik hoop van harte dat De Roos wel blijft zoals ze is. Natuurlijk veranderen de tijden en hoeft niet alles exact hetzelfde te blijven. Maar juist in deze tijd waarin duurzaamheid en milieu zo onder druk staan, lijkt het me onontbeerlijk dat er plaatsen zijn zoals De Roos. Voor mensen die van campings houden met meer lawaai en animatiemensen in konijnenpakken is er keuze genoeg. Alsjeblieft, gun ons ons paradijs!

5 gedachten over “Wie Redt De Roos?

 1. Sytse vd Werf

  Het is het lot zoals het authentieke Grand Hotel Europa in het gelijknamige boek van Ilja Pfeiffer wordt overgenomen door een Chinees concern en het authentieke deels verloren raakt ten behoeve van het rendement. Je houdt het niet tegen.

  Reageren
 2. Roos

  T klinkt inderdaad heel fijn daar, zoals het nu is! Nooit elders zoiets getroffen? En als ‘de veranderingen’ nu toch met voldoende nuance uitpakken.. zou je het dan heel vervelend mij te treffen als ik mn extra-relaxte-safaritent uitstap? Ik beloof je dat er dan n gewoon kopje koffie gemaakt mbv n authentiek gasbrandertje voor je klaar zal staan!

  Reageren
 3. Corry van Tol

  Hallo Piet, ik ken het niet! Maar het spreekt me héél goed aan. Eigenlijk zouden er veel van deze plekken moeten zijn.

  Reageren
 4. Doriene

  De Roos. Mooiste camping van Nederland. Nooit geweten dat het antroposofisch was. Wel dat het eigenlijk niet leek op een camping maar alles had wat het woord “ vakantie” voor mij betekent!
  Dat het zo mooi mag blijven!!

  Reageren
 5. Evelien Stam

  Huttopia is zo slecht nog niet, ruime plekken. Leuke activiteiten zonder dat het ernstig ‘studio 100’ wordt. Misschien heeft Huttopia deze camping wel met een reden gekocht, omdat hij niet zover van hun ideeën vandaan staat. Ik ben nog nooit op de Roos geweest maar wel op een Huttopia camping, kan er niets vervelends over zeggen…

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *