Hélemaal uit Fríesland!

Misschien is het tijd om even een misverstand uit de weg te ruimen. Ik rij de laatste tijd best vaak naar mijn ouders. Dat mijn aanwezigheid in deze fase van hun leven meer en intensiever nodig is, is begrijpelijk. En dat dat voor mij en mijn gezin soms vermoeiend en pittig is, is óók waar. Ik kan immers maar op één plek tegelijk zijn. En dat wringt wel eens. Maar één ding moet me van het hart: dat ik best een eind moet rijden, vind ik niet erg!

Want wat hoor ik toch vaak “Het is toch zo erg dat je zo ver weg woont!” En “Het is elke keer weer zo’n eind rijden”. Of mensen zeggen (net iets te hard, zodat ik het ook wel moet horen) tegen mijn ouders: “Je zoon had wel dichterbij mogen gaan wonen”. Of “Moet hij nou wéér hélemáál uit Fríesland komen”. Zo houden we het misverstand in stand. Waardoor mijn ouders zich bezwaard voelen om een beroep op me te doen, en waardoor mijn eigen sluimerende schuldgevoel ook nog aangewakkerd wordt.

De wegen tussen Leeuwarden en Alphen zijn uitstekend, mijn fijne auto rijdt als een zonnetje. En ik vind het helemaal niet erg om achter het stuur te zitten. Natuurlijk schaam ik me soms voor die dertigduizend kilometer in een jaar. Want ik belast de natuur er wél mee. Maar het autorijden zelf: heerlijk. Een soort “guilty pleasure”. Want wat geniet ik elke keer van het voorbijsuizende landschap. En vooral elke keer van de Afsluitdijk. Bij het monument of op Breezanddijk even de auto uit. Zeelucht ruiken. Ruimte proeven. Die nacht in juli, toen ik vanaf het onweer boven het IJsselmeer zag ontstaan. Magische momenten.

En wat een prachtige luisterboeken heb ik de afgelopen jaren in de auto tot me genomen. “Caesarion” van Tommy Wieringa, meesterlijk voorgelezen door de schrijver zelf. En “De IJsmakers” van Ernest van der Kwast. “Zomerhuis met Zwembad” door Herman Koch, inclusief zijn subtiele ironische stembuigingen. De prachtige, boeiende en informatieve radioprogramma’s. Over geschiedenis, natuur, politiek, kunst . En alle tijd voor het hele verhaal. Los van de flitsende beeldcultuur. Onthaasten op de snelweg.

En dan de muziek. Beth Hart met “Leave The Light On” tot tranen toe. Frank Boeijen, Bach en Gregoriaans. Zonder publiek meezingen, achter de ruitenwissers die mijn reizende stolp beschermen. En mijn eigen fantasie en gedachten. Soms spreek ik ze in op de voicerecorder. Om ze later uit te schrijven. Soms zijn ze er alléén op dat moment. Ze ontstaan bij de gloed van de dashboardverlichting, het ritmisch tikken van de richtingaanwijzer. Mijn wereld op wielen. Waarin ik even afstand neem van wat ik meemaak. Waarmee ik pelgrimeer van het ene deel van mijn bestaan naar het andere. Niemandsland. Onderweg. Mezelf zijn.

En natuurlijk ben ik wel eens moe. En het is wel eens rotweer. En er staat file bij Amsterdam. Maar zielig is het niet. Niet voor mij. En ook niet voor mijn ouders. Want zoals iemand van de thuiszorg laatst tegen me zei, toen ze mijn moeder haar medicijnen kwam brengen: “We zien jou hier vaker dan veel mensen die zelf, vlakbij hun ouders in Alphen wonen”.

Ik snap best dat de opmerkingen over mijn afstand goed bedoeld zijn. En misschien hebben de mensen die het zeggen zelf een hekel aan autorijden. En ik begrijp ook dat het gevoelsmatig comfortabeler is als je kinderen om de hoek wonen. Maar zo’n ramp is het nou toch ook weer niet dat ik in Friesland woon. Een patiënte op mijn werk vertelde dat haar enige zoon naar Nieuw-Zeeland ging emigreren. Kijk, dan hebben we het ergens over.

En zoals hier wel wordt gezegd: de afstand van de Randstad naar Friesland is veel groter dan die van Friesland naar de Randstad. Tijd om daar verandering in aan te brengen nu Leeuwarden dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa is. Komt allen, en geniet van de reis.

7 gedachten over “Hélemaal uit Fríesland!

 1. Saskia

  Oh zo herkenbaar! Mijn man kwam vanuit Brabant hélemaal hierheen. Zo ver weg. Helemaal in het Noorden (???)
  Vrienden komen vaak. Gezellig. Maar de familie maar zelden. Alleen op hoogtijdagen en op uitnodiging.
  Want van hier naar daar is minder ver dan van daar naar hier!
  Zó ver weg.
  Soms is het irritant. Maar ik vind het soms ook fijn. Ze staaT niet ineens op de stoep 😉

  Reageren
 2. Ellybaars

  Gelijk heb je Piet ,wat is tegenwoordig afstand je bent de wereldbol niet af,en het zijn ouders die je toch met regelmaat wil zien . En zo te lezen heb je genoeg te zien en te luisteren onderweg. Groetjes

  Reageren
 3. Mieke

  Piet, goed dat je het zo kunt verwoorden. Het is gewoon zo dat het veel tijd kost, maar zoals jij het beschrijft zo voelen wij het ook. Wij rijden al 40 jaar minimaal 1x per maand vanuit Alphen naar Zeeuws Vlaanderen. Eerst naar onze ouders, nu naar de zus van Ronald die wegens een geestelijke beperking in een woongroep woont in haar eigen dorp. Haar naar hier halen zou gemakkelijker zijn voor ons, maar niet voor haar. Dus gaan ook wij met veel liefde nog elke maand een dag naar haar toe. Voor familie is de afstand ook veel verder dan voor ons. Zij hebben dus geluk dat wij er elke maand nog een keer zijn en wij bezoeken dan meteen mijn broers en zussen. Hoeven zij niet heel dat eind af te leggen om ons weer eens te zien😊. Ik ben wel heel blij dat jij geniet van het auto rijden. Dat is bij mij wat minder😏. Gelukkig rijdt Ronald ook graag op en neer. En ik lees dan lekker mijn tijdschriften waar ik thuis nauwelijks aan toe kom 😃. Dank voor je verhaal.

  Reageren
 4. Els Verstraaten

  Fijn Piet , dat de reis naar je ouders niet een al te grote belasting is. Het gevoel dat jij omschrijft komt mij bekend voor. Toen mijn moeder zo ziek was, ging ik heel vaak op de fiets naar RAVeen. Door weer en wind, maar ik genoot intens van de natuur om me heen, en vond het heel fijn als ik mijn moeder weer zag, en hoe blij ze was als ik er was. Nu mis deze ritjes, maar vooral mijn moeder. Geniet maar lekker Piet.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *