“De Koek Raakt Op ?”

20150430_202233

Zelf heb ik het niet gezien, want ik hou er niet zo van om al te zorgvuldig de teksten op de linten van bloemstukken te bestuderen, maar mijn vader beweert dat bij één van de kransen die vanmorgen in de kerk rond de kist van tante Martha lagen, zoiets stond als “De Koek Is Bijna Op”. Om er zelf met een glimlachje achteraan te zeggen: “Dat is ook zo; er zijn nou nog twee ouwe taaie brokken over!” Daarmee bedoelt hij zichzelf (85) en zijn broer Leo (90). De andere dertien zijn er niet meer.

Tante Martha, de laatste van de negen “meiden” was 94, zoals velen van de “Koekjes” zeer oud geworden, een lang, rijk en zorgzaam leven. Al jaren slechtziend, het laatste jaar ernstig ziek, en de laatste maanden haar kaarsje dovend, heeft ze op een zeer zorgvuldige manier afscheid genomen van haar aardse leven, afscheid van haar dierbaren, zonder angst en in het volste vertrouwen. In een vanzelfsprekend geloof, waarmee ze de stormen in haar leven heeft getrotseerd. Zoals de vroege dood van haar man, en het sterven van een zo geliefd kleinkind.

Zoals haar leven was, was haar Uitvaart vanmorgen: hartelijk, eenvoudig, liefdevol en warm. De mensen die bij leven om haar heen stonden, en voor wie zij altijd klaar stond, waren er nu om haar naar haar laatste rustplaats te brengen. Kinderen, kleinkinderen, neven, nichten. Haar twee overgebleven broers. De pastoor voelde aan wat voor woorden hij moest gebruiken en het koor – zelf heeft ze er ook veertig jaar haar stem in laten klinken – zong de liederen die zij zelf had uitgekozen. Allemaal teksten vol vertrouwen en liefdevolle overgave, vooral tot Maria gericht.

20150430_201349

Ik vond het fijn om in de gelegenheid te zijn om mee afscheid te nemen. Om er voor mijn ouders te zijn. En ook om mijn familie te zien. Zoveel neven en nichten die ik eigenlijk nooit spreek of zie. Ze zijn veelal een stuk ouder dan ik – mijn vader was de jongste van vijftien en ik werd pas geboren toen hij 43 was – dus heb ik neefs en nichten van 48 tot 80 jaar oud. En dan toch te voelen dat je familie bent. Dat je elkaar niet zoveel hoeft te zeggen om elkaar te begrijpen. Voor mij als enigst kind een wonderlijke ervaring, waar ik van heb genoten.

Hoewel ik tante Martha niet zo vaak zag, was er altijd een lijntje. Vooral de laatste maanden hoorden we veel over elkaar. Via mijn vader, die elke week even met haar belde. Voor hem is het, naast de lichtheid en de humor waarmee hij het op weet te pakken, ook verdrietig. Altijd zo verbonden met zovelen. En nu al die dovende kaarsjes om hem heen. Dat steeds weer los moeten laten.

Toch waren de laatste telefoontjes met tante Martha fijn en hoopvol. Wat vond ze het mooi voor mijn vader en moeder dat ze nu ook kleinkinderen hebben. En een week voor haar dood vroeg ze nog uitgebreid naar de doopviering van Jonathan. Zo is dat kleine mannetje op afstand toch verbonden met haar geweest. 93 jaar verschil, maar toch ook een koekje van eigen deeg. Dood en nieuw leven, zo dicht hij elkaar.

20150404_1350488

10 gedachten over ““De Koek Raakt Op ?”

 1. Joke van der Veer

  lieve Piet,

  Wat een schitterend stuk heb je geschreven echt heel mooi. Ik ben nu je andere stukjes ook aan het lezen en ik vind je geweldig schrijven misschien toch nog eens een boek schrijven of een colum in een krant .

  Lieve groeten ook van Ton.

  Reageren
  1. pkoek Bericht auteur

   Dat vind ik fijn om te horen! Ik denk er de laatste tijd ook wel aan om met wat stukjes naar een uitgever te gaan.
   Liefs en groeten voor jullie terug

   Reageren
 2. Hanneke van Velzen - v. Tol

  Piet, wat een hartverwarmend en treffend stukje over die lieve tante Martha !
  Wat een rijkdom om niet alleen ‘de oude ‘koek’, maar ook de wat versere koekjes zoals jij in de familie te hebben.
  hartelijke groet , Hanneke

  Reageren
 3. Hanneke van Velzen - van Tol

  Hey Piet, wat een hartverwarmend en treffend stukje heb je geschreven over die lieve tante Martha.
  Wat een rijkdom om niet alleen ‘de ouwe koek ‘maar ook de versere variant , zoals jij, tot familie te hebben.
  Hartelijke groet, Hanneke

  Reageren
 4. Petra koek

  Ha lieve neef Piet,

  Wat een mooi stukje over Tante Martha je hebt haar neergezet zoals ze was helemaal top.

  Ook nog even de complimenten voor de mooie koekjes van je eigen deeg wat een schatjes!
  Veel liefs en veel geluk met je gezinnetje
  Dikke knuffels van je nicht groetjes Petra Loulidi -Koek

  Reageren
 5. Eric

  Hey Piet,

  Beetje late reactie, zie het nu pas op internet.. zeer mooi stukje wat je over moeder Martha heb geschreven!!
  dank hiervoor..

  Groet
  Eric.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *